Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορά μας

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

,και τα ανέκδοτα του "μερίσματος ειρήνης".

Γράφει ο Βελισάριος

Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου είχε εξασφαλίσει την πρόσδεση της Ελλάδος σε μία ισορροπία τρόμου που την απάλλασε, ουσιαστικά, από την ευθύνη της αντιμετώπισης της απειλής από τα βόρεια σύνορά της. Παρέμενε, ασφαλώς, η ανάγκη παρουσίας ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων εκεί, αλλά ως θέατρο επιχειρήσεων ήταν συζευγμένο με τις ευρύτερες αντιπαραθέσεις ΗΠΑ – ΕΣΣΔ. Έτσι, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνθηκαν ανοικτά το 1974, η Ελλάς είχε την άνεση να κάνει σημαντικές μετακινήσεις στρατευμάτων από τα Α' και Γ' ΣΣ προς την ΑΣΔΕΝ για την ενίσχυση των νησιών, χωρίς να αισθανθεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ ήταν για την Ελλάδα, από στρατηγικής απόψεως, το τέλος ενός αφύσικου διαλείμματος της Ιστορίας. Η ανακούφιση για την έκλειψη του “κομμουνιστικού” κινδύνου υπήρξε το 1990 μάλλον χλιαρή, ακριβώς γιατί μέχρι τότε δεν είχαμε υποστεί ιδιαίτερη εξωτερική πίεση από αυτόν. Την ειρήνη την εξασφάλιζε το δόγμα της Εξασφαλισμένης Αμοιβαίας Καταστροφής, ο Στρυμώνας ποτέ δεν ήταν το στενό της Φούλντα, και η παρουσία δύο αποστατών του Ανατολικού μπλοκ, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας άμβλυνε πολύ περισσότερο την όποια απειλή. Η εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987 υπήρξε χαρακτηριστική: ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής αντίδρασης υπήρξε η (έμπρακτη) υποστήριξη που η Ελλάς εξασφάλισε από την Βουλγαρία, προφανώς με την επίνευση της ΕΣΣΔ η οποία ήταν ιδιαίτερα ευυτυχής από την ένταση στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η περίδος αμέσως μετά την πτώση του τείχους υπήρξε ευχάριστα παραπειστική. Η πλήρης αδυναμία των κρατών και η αποσάθρωση των κοινωνιών του Βορά έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ότι εκεί τα προβλήματα εξέλιπαν ιστορικά. Από τους χαρακτηριστικά ανιστόρητους πολιτικούς ταγούς πήρξε η ψευδαίσθηση ότι:

  1. η αδυναμία θα συνεχιστεί επ' άπειρον
  2. ότι με την ευκαιρία που έχουν οι χώρες αυτές να ενταχθούν στον “προηγμένο δυτικό πολιτισμό”, που “έχει αφήσεις πίσω του τους εθνικιστικούς αταβισμούς”, τα προβλήματα των εθνικών αναταγωνισμών θα εκλείψουν ιστορικά, και θα ακολουθήσει μία μακρά ιστορική περίοδος πολιτικής αρμονίας.
Τόση είναι η πολιτική τους αντίληψη, τέτοια είναι η πολιτική τους παιδεία, τέτοια λένε. Φεύ, όπως και ο ομοϊδεάτης Φουκουγιάμα, διαπιστώνουν ότι η Ιστορία δεν έχει τέλος...

Η απλή πραγματικότητα είναι ότι μετά από ένα αφύσικο διάλειμμα, η ιστορική αστάθεια της Χερσονήσου του Αίμου επανέρχεται φυσιολογικά. Οι εθνικοί ανταγωνισμοί, ούτως ή άλλως αναμενόμενοι στο βαθμό που δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφαλείας με εσωτερική, εγγενή ισορροπία κι ευστάθεια (κι όχι με παρόλες κι ευσεβείς πόθους) παροξύνονται από τα έντονα εθνοτικά προβλήματα, τις δημογραφικές ανισορροπίες και την επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των δικών τους ανταγωνισμών. Ενώ εμείς σαν έθνος προσπαθούμε αγχωμένα να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο, όλο το πλέγμα που συγκροτούσαν οι ιστορικοί ανταγωνισμοί ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα επανέρχεται εξ ίσου οξύ κι ακόμη πιο περίπλοκο.

Η Αλβανία που σφύζει δημογραφικά επιθυμεί την εθνική της ολοκλήρωση. Έχοντας ουσιασικά εξασφαλίσει την επέκτασή της στο Κόσοβο, επιδιώκει να κάνει το ίδιο με τα Σκόπια (με σημαντικές πιθανότητες) και με την Νότιο Ήπειρο (με μικρές πιθανότητες), και ταυτόχρονα τελεί συνεχώς υπό τον φόβο της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας και των ιστορικών της δικαιωμάτων. Οι Σκοπιανοί είναι εμπλεγμένοι ανάμεσα στον φανατισμό του μακεδονισμού, την πίεση του αλβανικού στοιχείου, και την ισχυρότατη βουλγαρίζουσα τάση τους, ενώ όσο απειλούν την Ελλάδα – για ιδιεολογικούς λόγους – άλλο τόσο τη φοβούνται λόγω της εκεί παρουσίας ισχυρών βλαχικών πληθυσμών. Οι Βούλγαροι έχουν έντονο το ενδιαφέρον για τα Σκόπια, τα οποία θεωρούν ιστορικό τους χώρο, έχουν έντονη ενόχληση από τον μακεδονισμό που αφ' ενός τους στερεί το δικό τους ρόλο αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε μία μικρή απειλή για αυτούς, έχουν δυσφορία έναντι της Ελλάδος διότι ούτε τις ιστορικές τους διεκδικήσεις για έξοδο στη θάλασσα ξεχνούν, ούτε ικανοποιούνται από το γεγονός ότι η Ελλάς – την οποία θεωρούν ιστορικό τους ανταγωνστή – υπερέχει σημαντικά έναντι αυτών και τους αντιμετωπίζει υπεροπτικά. Κι επιπλέον, και κυρίως, ζουν με τον εντονότατο φόβο των Τούρκων έναντι των οποίων τρέφουν βαθειά απέχθεια αλλά τελούν και υπό το βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρας τους. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως, και θεωρεί ότι η επιρροή σε Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό μοχλό πιέσεως στον μέχρι πρότινος στρατηγικό της αντίπαλο, την Ελλάδα.

Διαμορφώνεται έτσι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και ρευστό σκηνικό, που έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

i)τον ανταγωνισμό των βασικών εθνικών κρατών της περιοχής: Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας, (με τη Σερβία, δυστυχώς, να έχει τεθεί για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, εκτός ανταγωνισμού), με όρους λίγο-πολύ, raison d'etat.

ii)τον έντονο εθνοτικό ανταγωνισμό τόσο λόγω της ύπαρξης μειονοτήτων όσο και λόγω της ρευστής συνείδησης σημαντικών πληθυσμών

iii)την επίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των δικών τους ισορροπιών ισχύος, και οι οποίες ενισχύουν, παρωθούν κι εκμεταλλέυονται τους ανταγωνισμούς αυτούς (αλλά προσοχή: δεν τους δημιουργούν!).

iv) την ιδιαίτερα έντονη σύζευξη των εστιών έντασης, αφού λόγω της κατανομής των εθνικών πληθυσμών, η ανάφλεξη οποιασδήποτε εστίας έντασης μπορεί εύκολα, αν όχι αναπόφευκτα, να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη κι εμπλοκή όλων
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολύ απλά, ότι αν μέχρι σήμερα η προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικότητας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο μας έπεφτε λίγο δύσκολη, τα πράγματα θα επιδεινωθούν οδυνηρά στο μέλλον. Ενώ από το μέχρι τώρα παίγνιο είχαμε την δυνατότητα να απέχουμε, αφού ο αναβρασμός στο Βορά δεν είχε αντίκρυσμα σε πραγματική ισχύ, τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν, καθώς οι βόρειοι γείτονες ανασυγκροτουνται. Και η στρατηγική σύζευξη των απειλών, δηλαδή της τουρκικής απειλής, με απειλές από την Αλβανία ή τα Σκόπια, θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες.

Ιδιαίτερα καθώς εμείς αρεσκόμαστε σε “υπερβάσεις των εθνικιστικών αταβισμών”, “μικρές κι ευέλικτες ένοπλες δυνάμεις”, κι άλλα επιτυχημένα ανέκδοτα.

22 σχόλια:

flanker7 20 Μαρτίου 2010 στις 5:26:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλό άρθρο! Τίνος είναι παρακαλώ;

enkripto 20 Μαρτίου 2010 στις 6:30:00 μ.μ. EET  

του "Εν Κρυπτώ"

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2010 στις 6:33:00 μ.μ. EET  

Μπράβο, πολύ καλό και αφυπνιστικό !Πάντα μονοδιάστοι, πάντα επιμυθείς και αφελείς αφείνωμε απερίσπαστο ενα νέο 'αυγό του φιδιού" να εκκολαφθεί στα Β και ΒΔ σύνορα μας και να ολοκληρώσει την περικύκλωση !

enkripto 20 Μαρτίου 2010 στις 6:43:00 μ.μ. EET  

σήμερα ή αύριο θα ανέβει κάτι που ετοιμάζουμε καιρό, με τίτλο

Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την ελληνική ασφάλεια

εκεί θα φανεί γιατί το ανεβάσαμε αυτό σήμερα..

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2010 στις 6:50:00 μ.μ. EET  

"Εν Κρυπτώ" περιμένουμε με αγωνία!!!!

Βασίλης

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2010 στις 7:21:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητήρια . Εις ανώτερα . Αναμένουμε .
Pro από Συμβασιλεύουσα .

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2010 στις 11:55:00 π.μ. EET  

@ Pro

Λακωνικός αλλά απόλυτα εύστοχος

enkripto 23 Μαρτίου 2010 στις 3:45:00 μ.μ. EET  

http://www.enkripto.com/2010/03/blog-post_8164.html

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 11:42:00 π.μ. EEST  

Τι σπουδαίο άρθρο, εξαιρετική ανάλυση που τιμά τον Ιστοχώρο Σας.

enkripto 10 Απριλίου 2010 στις 3:29:00 μ.μ. EEST  

σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2010 στις 9:32:00 μ.μ. EEST  

Απορω γιατι λειπει στα σχολια για την Τουρκια (αφου αναφερεται ο συντακτης στην χωρα αυτη χαρακτηριζωντας τον ρολο της ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ )ο καταλυτικος ρολος των ΚΟΥΡΔΩΝ που αφενος μεν ειναι ΗΔΗ σε πολεμο με την Τουρκια αφετερου ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ πλησιαζει ολο και πιο κοντα στο να ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕΣΑ στο Τουρκικο κρατος...

Η αναλογια Ελληνων - Τουρκων πληθυσμιακα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ (αν και βαινει μειουμενη υπερ Ελλαδος - πολυ αργα αλλα σταθερα) 1/4... ητοι 11 εκατομμυρια εναντι 38-40 εκατομμυριων τουρκων... ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 25-30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ απλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.... ειναι κυριως ΚΟΥΡΔΟΙ..

Τελος πιστευω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ οτι (επρεπε ηδη να εχει γινει..) Η ΕΛΛΑΔΑ εχει αμεσο συμφερον να 'βοηθησει' οσο μπορει σε μια ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ.... την διαλυση του οποιου ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ (μεχρι και η πλειοψηφια των ιδιων των σκοπιανων...) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ? Γιατι δεν κανουμε τις καταλληλες κινησεις να τελειωνουμε με αυτο το χρονιο αποστημα ? Απο αναλυσεις καλα ειμαστε ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και κυριως απο ΠΡΑΞΕΙΣ ειναι που εχουμε μεινει πισω...

Ν ΦΩΚΑΣ

Ανώνυμος 4 Μαΐου 2010 στις 4:43:00 μ.μ. EEST  

giati sto xarth twn valkaniwn pou xrhsimopoiuei to dhmosieuma.. ta nhsia tou aigaiou den einai fwteina??

opws einai auta tou iwniou pelagous??

uparxei amfusvhthsh sta thalasia sunora mas apo to blog???

enkripto 4 Μαΐου 2010 στις 4:57:00 μ.μ. EEST  

αστειεύσε έτσι;

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2010 στις 8:24:00 μ.μ. EEST  

Οχι δεν αστειευεται.. λογικα θα εχει το λογο του.. γεμισαμε αρουραιους σε αυτη τη χωρα κ πρεπει για τους παραπανω λογους σιγα σιγα να καθαριζουμε.ο καθενας με το τροπο του εν κρυπτω.πολυ καλο το αρθρο,περιμενουμε το επομενο που ειμαι βεβαιη οτι θα μας προσγειωσει αποτομα και θα μας κανει να δουμε την αληθεια καταματα.συνεχιστε ετσι οι Ελληνες ειναι μαζι σας!

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2010 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  

Ρε μεγάλε γεωφυσικός χάρτης είναι,και τις κυκλάδες ίδιο χρώμα τις έχει.Πράσινο τα πεδινά,καφέ τα ημιορεινά,σκούρο καφέ τα ορεινά.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2010 στις 6:35:00 μ.μ. EEST  

Άστονα τον γκάβακα, ούτε την διακεκομμένη γραμμή δεν είδε εκεί στην Λήμνο και την Λέσβο!

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2010 στις 8:02:00 μ.μ. EEST  

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ,ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΕΙΣ,Κ.Λ.Π ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ,ΟΙ(ΚΑΠΟΙΟΙ)ΚΟΙΤΑΖΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2011 στις 2:11:00 π.μ. EET  

το οτι η βουλγαρια ειναι στην ε.ε και η ελλαδα το ιδιο (ασχετη η ε.ε με τη ζωνη του ευρω για να σας προλαβω...αν βγεις απ το ευρω μακρια απο μας δε φευγεις και απ την ε.ε!) δε σας λεει κατι υποθετω...οτι διακαης ποθος της αλβανιας ειναι να μπει κι αυτη στην ε.ε παλι δε σας λεει κατι....οπως ελεγε και ο μεχρι προτεινος αρχηγος Γ.Ε.Σ τοσα χρονια ζουμε με τους τουρκους ακομα να τους μαθουμε??ολο λογια και απο πραξεις τπτ!!!

Ανώνυμος 15 Οκτωβρίου 2012 στις 11:11:00 μ.μ. EEST  

Η ανάλυση του άρθρου είναι εκτός πραγματικότητας.

enkripto 15 Οκτωβρίου 2012 στις 11:40:00 μ.μ. EEST  

Γιατί είναι "εκτός πραγματικότητας";

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Οκτωβρίου 2012 στις 1:08:00 π.μ. EEST  

Το άρθρο καταδεικνύει μια αδυσώπητη πραγματικότητα. Ότι έκρυβαν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα κάτω από το χαλί, το ανέδειξαν οι ΕΕ και ΗΠΑ με σκοπό το διαίρει και βασίλευε. Τα Βαλκάνια γύρισαν πάλι στην εποχή του μεσοπολέμου, τα σύννεφα είναι σήμερα παντού πυκνά και κανείς δεν ξέρει αν μια πιστολιά πέσει στο Κόσοβο, στο Τέτοβο, τη Βοϊβοντίνα, τον Έβρο ή και πιο κάτω στη Συρία τι θα ξεκινήσει και που θα σταματήσει. Οι ηλίθιοι εθνικισμοί στα Βαλκάνια στοίχισαν ποτάμι αίμα. Εμείς πληρώσαμε το μεγαλύτερο λογαριασμό από όλους (1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες) αλλά κάποιοι άλλοι φαίνεται οτι δεν έχουν βάλει μυαλό. Οπότε αν δεν είμαστε έτοιμοι για όλα δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει. Τρομερές οι αναλογίες με τον μεσοπόλεμο πάντως...

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2012 στις 10:47:00 π.μ. EET  

Kατι πρεπει να δημοσιευσεται και για την μακροχρονια αδιαφορια και διαλυση που αβανταρει ολες τις παραπανω θεωριες,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP