Τέλος στην οδύσσεια των υποβρυχίων

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κίελο 4/3 : Το Παπανικολής έξω απο το νερό αναμένει τις εξελίξεις..

Τίτλοι τέλους για την πολύκροτη υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, καθώς μετά απο εντατικές 3ήμερες συνομιλίες επετεύχθει συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και των ιδιοκτητών των ναυπηγείων (παλαιό και νέο ιδιοκτησιακό σχήμα). Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής :
  • Παραλαβή απο το ΠΝ και των 4 ναυπηγηθέντων U-214 ,συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του Παπανικολή. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ αυτό γίνεται με σκόπο να πουληθεί σε τρίτη χώρα, ελπίζοντας να κοστολογήσουν το υ/β αρκετά πάνω απο τα 300εκ ευρώ που δίναν οι Γερμανοί. Όμως είναι πολύ πιθανόν οι σχετικές διαρροές να αποτελούν προσπάθεια να "χρυσωθεί το χάπι" της παραλαβής για να περιοριστεί οσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό κόστος απο μια τέτοια εξέλιξη (λόγω της αρνητικής δημοσιότητας). Η ουσία είναι οτι το Παπανικολής δεν έχει πλέον προβλήματα (όπως είχε παραδεχτεί ρητά και ο πρώην Α/ΓΕΝ Γ.Καραμαλίκης τον περασμένο Μάιο) και το κύριο εμπόδιο στην παραλαβή του ήταν οι λεγόμενοι "λόγοι γοήτρου" και τα περι "δυσφημισμένου υποβρυχίου".. Ήδη βολιδοσκοπούνται πιθανές αντιδράσεις με διαρροές που αναφέρουν ότι "διαφαίνεται ενδιαφέρον από το Πολεμικό Ναυτικό να το κρατήσει", εξέλιξη απολύτως θεμιτή, εάν ισχύουν τα λεγόμενα Καραμαλίκη.
  • Σταματάει ο εκσυγχρονισμός των υπολοίπων 2 U-209/1200 υπέρ της ναυπήγησης 2 καινούργιων U-214 απο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αρκετά υψηλό τίμημα (500 εκ έκαστο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές). Το ήδη εκσυγχρονισθέν "Ωκεανός" θα ενταχθεί κανονικά στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο οι συσκευές που παραγγέλθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των 209/1200 πάνε σε ένα ποσοστό χαμένες.
  • Παραιτούνται τα δύο μέρη από δικαιώματα ρητρών καθυστέρησης (ύψους μεχρι κι 400 εκ ευρώ) και από διεθνή διαιτησία.
  • Άμεση καταβολή από ελληνικής πλευράς 165 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προκύπτει από την διαφορά του καταβληθέντος ποσού και για τα δυο προγράμματα (ναυπήγησης των U-214 και εκσυγχρονισμού των U-209) ύψους περίπου 2 δισ ευρώ και του συνολικού κόστους των 2,8 δισ ευρώ, μετά από συμψηφισμό του κοστολογίου κατόπιν της μετατροπής του προγράμματος εκσυγχρονισμού Neptune II σε ναυπήγηση 2 νέων υποβρυχίων. Το υπόλοιπο που δημιουργείται από την ναυπήγηση των νέων U-214 θα καταβληθεί τμηματικά κατά τα επόμενα 9 έτη.
Οι τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι ξεκάθαρα ετεροβαρής υπέρ των Γερμανών, δεν μπορούν παρα να χαρακτηριστούν θετικές για έναν απλούστατο λόγο. Τον περασμένο Φεβρουάριο (15/2) συμπληρώθηκαν 10 χρόνια (120 μήνες) από την ημέρα (15/2/2000) που υπεγράφη η σύμβαση για την απόκτηση των 3 πρώτων U-214..Tο επόμενο έτος, η ελληνική κυβέρνηση άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης που είχε, αυξάνοντας τα παραγγελθέντα υποβρύχια σε 4 και στις 31 Μαΐου 2002 υπεγράφη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό 3 ήδη σε υπηρεσία υποβρυχίων Type 209, σύμφωνα με τις τεχνολογίες που είχαν υιοθετηθεί και για τα 4 U-214. Το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η μετατροπή ενός προβλήματος εμπορικής σύμβασης σε γόρδιο δεσμό, απο την μικροπολιτική διαχείριση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, λίγο έλλειψε να αφήσει το ΠΝ χωρίς στόλο υποβρυχίων, κάτι το οποίο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ισορροπία στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ διάστημα, η παραγγελία 6 Τype 214 απο την τουρκική πλευρά (στην εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή των320 εκ ευρώ ανα υ/β) και η ματαίωση -πλέον- του εκσυγχρονισμού των 209/1200, σε συνάρτηση με την σταδιακή απαξίωση των 209/1100 που πλησιάζουν τα 40 χρόνια υπηρεσίας (ασχέτως αν εκσυγχρονίστηκαν), δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα για την πορεία της ισορροπίας δυνάμεων στον κρίσιμο τομέα των υποβρυχίων. Και αυτό γιατί οι δρομολογηθείσες εξελίξεις πιθανότατα θα οδηγήσουν σε έναν "μικρότερο, ευέλικτο κλπ κλπ" στόλο έξι με επτά υποβρυχίων, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ας ελπίσουμε να έχουν γνώση οι φύλακες..

7 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2010 στις 11:31:00 μ.μ. EET  

Και ποιες είναι οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ; Μήπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Μάλλον. Γιατί το αιγαίο φαίνεται να χωρίζεται στα δυο κι εμείς παραδίδουμε στην Τουρκία, χωρίς πόλεμο, ελληνικά εδάφη και δικαιώματα εκμετάλλευσης στην θάλασσα.

Οι Έλληνες για άλλη μια φορά πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους για οπλικά συστήματα τα οποία κανένας άλλος δεν είχε αγοράσει πριν. Στο βωμό του κλεισίματος των ναυπηγιών και της απόλυσης ψηφοφόρων, το κυβερνών κόμμα έδωσε γη και ύδωρ στους κατασκευαστές.

Συγχαρητήρια κύριοι.

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2010 στις 11:53:00 μ.μ. EET  

Ποιές είναι οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες;

Ανώνυμε φίλε έχεις υπόψην σου κάποιο νησί που το λένε Κύπρο; Την δραματική αύξηση Α/Υ ικανοτήτων των μεμέτηδων την τελευταία δεκαετία; Την κατάσταση του ελληνικού στόλου υ/β μήπως;

enkripto 14 Μαρτίου 2010 στις 12:00:00 π.μ. EET  

@Ανώνυμε 11.31

Το Αιγαίο θα το παραδώσουμε χωρίς τουφεκιά αν επαναλάβουμε το αυτοεμπαργκο της προ-Ιμίων εποχής

Η πορεία του θέματος των υ/β ήταν προδιαγεγραμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, το διακύβευμα ήταν όχι αν "θα μας τον πιάσουν" (αυτό έγινε ήδη απο το 2000) αλλά αν θα συνεχίσουμε να έχουμε αξιόμαχη ΔΥ στο τέλος της διαδικασίας.

Akritas 14 Μαρτίου 2010 στις 1:22:00 π.μ. EET  

500 εκ το κόστος των Ελληνικών υποβρυχίων,
320 εξ το κόστος των Τουρκικών,
καλά πάμε.....

να μου πεις βέβαια οι Τούρκοι πλέον παράγουν οπλικά συστήματα και τα βάζουν στα υπό πραγγελία όπλα,
και εμείς το μόνο που παράγουμε είναι αέρας κοπανιστός,
έτσι μας κατάντησαν οι εκσυχρονιστές και οι φιλελεύθεροι.!!!

Ανώνυμος 14 Μαρτίου 2010 στις 12:04:00 μ.μ. EET  

Ο πιο καλά οπλισμένος στον κόσμο να είσαι enkripto, αν δεν έχει το σθένος να χρησιμοποιήσεις αυτήν την δύναμη, είσαι χαμένος. Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, δεν έχει το σθένος να σύρει την χώρα σε πόλεμο, αναλογιζόμενη πρωτίστως, το μικροπολιτικό της κόστος.

Τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται.

enkripto 14 Μαρτίου 2010 στις 12:10:00 μ.μ. EET  

δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Με το ίδιο σκεπτικό όσο πρόθυμος και αν είσαι, αν δεν έχεις τα εργαλεία με τα οποια να κάνεις πράξη τις ρηματικές ανακοινώσεις, δεν πρόκειται να καταφέρεις τπτ.

Τα όπλα είναι απαραίτητη προυπόθεση για την αποτροπή,όχι όμως η μόνη

Να προσθέσω ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, ενώ η εκτέλεση ενός εξοπλιστικού προγράματος δεν είναι κάτι που γίνεται εν μία νυκτι

Ανώνυμος 14 Μαρτίου 2010 στις 9:05:00 μ.μ. EET  

"Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, δεν έχει το σθένος να σύρει την χώρα σε πόλεμο, αναλογιζόμενη πρωτίστως, το μικροπολιτικό της κόστος"
Φίλε πριν λίγο καιρό θα συμφωνούσα απόλυτα. Τώρα αφού "και αλάζουμε και βουλιάζουμε" μετά το επόμενο πακέτο (π.χ. 10% απολύσεις στο δημόσιο) σαν γιός του μπαμπά του μπορεί να στήσει ένα ψευτοτσαμπουκά να ανεβάσει τα ποσοστά του (ακριβώς για το το μικροπολιτικό "κέρδος"). Και φυσικά στο "αρπα κόλα" που λειτουργούν θα είναι ότι χειρότερο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP