Ιστορίες ελληνοτουρκικής φιλίας..

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο ανατολικό Αιγαίο..Με την ευκαιρία τουρκική έκθεσης για κοσμηματοπώλες στο εκθεσιακό κέντρο Σμύρνης (JEWEX 2010), το Επιμελητήριο Χίου στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου ενημέρωσε τα κοσμηματοπωλεία του νησιού ότι η διοργανώτρια εταιρία CENCIZ "θα εξασφαλίσει τη μετακίνηση από το λιμάνι του Τσεσμέ προς την πόλη καθώς και τη διαμονή 10 συμμετεχόντων από το νησί μας.".. " Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση παρακαλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο Επιμελητήριο το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2010 προκειμένου να ενημερώσουμε σχετικά τους διοργανωτές."

Κάποιοι τοπικοί χρυσοχόοι φυσικά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός, παρά το γεγονός ότι τις ακριβώς ίδιες ημέρες διεξαγόταν στην Αθήνα η μεγαλύτερη Ελληνική έκθεση Αργυροχρυσοχοΐας. Ο τοπικός τύπος καυτηρίασε την πρεμούρα αυτή με τίτλους όπως «Χρυσό Τουρκίας δοκιμάζουν οι Χιώτες αργυροχρυσοχόοι» (εφημερίδα Πολίτης 29/01 ), χωρίς φυσικά να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Από τα παραπάνω προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα..Ποιος είναι άραγε ο θεσμικός ρόλος ενός εμπορικού επιμελητηρίου; Μήπως τα μέλη πληρώνουν συνδρομή για να τους παρέχονται συμβουλές στο πώς θα εξάγουν συνάλλαγμα σε μία εχθρική χώρα που αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική εδαφική ακεραιότητα; Επιτρέπεται ένα επιμελητήριο ακριτικής μάλιστα νήσου να δίνει της ευλογίες του στην εξαγωγή συναλλάγματος στην Τουρκία, συνάλλαγμα το οποίο ίσως κάποια στιγμή..επιστραφεί υπό την μορφή τουρκικών μαχητικών, οι υπερπτήσεις των οποίων επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών και εμμέσως υποσκάπτουν την οικονομική δραστηριοτητα στα νησιά του Αν.Αιγαίου (τουρισμός πχ)
Απο την συγκεκριμένη έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ο -γνωστός- πρόεδρος του ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμίρτας, τον οποίο συνόδευε και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Π. Κ. Κουτσίκος. Παρουσία των τουρκικών ΜΜΕ και των Ελλήνων καλεσμένων ο κ Ντεμιρτάς προέβη σε νέα "επίθεση φιλίας" προς την χώρα μας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τελείωσε η περίοδος...."σιγά σιγά" και πρέπει να ξεκινήσει η περίοδος "γρήγορα γρήγορα" (sic). Ο ίδιος κύριος σε πρόσφατη επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αποκάλυψε πως ακριβώς εννοεί την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προτείνοντας την "μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων" αλλά και την "διακοπή πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων στο Αιγαίο..", συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των πτήσεων των Ελληνικών μαχητικών εντός ελληνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του Αρχιπελάγους..

Περιττό να προσθέσουμε ότι ο παρευρισκόμενος πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Π. Κ. Κουτσίκος απέφυγε να επαναφέρει τον μεγαλόψυχο Ντεμίρτας στην θέση του, αλλά απαίτησε την "κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων που εφαρμόζει η Ελλάδα για τους Τούρκους σε ορισμένες περιοχές"..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP